Termoform Kalıp Tasarımı

 

Termoform , paketleme, tepsiler, paneller, muhafazalar ve daha fazlasını oluşturmak için uygun fiyatlı bir teknolojidir. Bu parçalar dayanıklı, ucuz ve üretimi nispeten hızlıdır. Termoform parçalar sert veya esnek olabilir; opak veya yarı saydam; ve farklı mekanik, termal ve kimyasal özelliklere sahip çeşitli malzemelerden gelir. Termoformun bazı tasarım sınırlamaları olmasına ve enjeksiyonlu kalıplama, işleme veya 3D baskının ince detaylarını elde edememesine rağmen, termoform, enjeksiyonlu kalıplamaya veya işlemeye göre daha düşük başlangıç ​​maliyetleri ve 3D baskıya göre parça başına daha düşük maliyet sunarak, küçük ve orta ölçekli işletmeler için iyi bir çözümdür. orta boy siparişler. FİYAT TEKLİFİ ALIN Bu tasarım kısıtlamaları nedeniyle, ısıyla şekillendirilmiş parçalar oluştururken belirli yönergeleri takip etmek önemlidir. Bunu yapmak, her parça için kalıpların ömrünü uzatmanın yanı sıra daha doğru ve dayanıklı parçalar oluşturmaya yardımcı olacaktır. Bu kılavuzu, herhangi bir ısıyla şekillendirme projesini düşünmeye başlamak için bir yer olarak imalat için ısıyla şekillendirme tasarımının genel ilkelerini kapsayacak şekilde bir araya getirdik.

 

Termoform Nasıl Çalışır?

Temel olarak, termoform, bir kalıba sıcak bir termoplastik levha çizerek çalışır . Her çekilişte tek bir sayfa kullanılır. Bu levhalar, parçanın boyutuna bağlı olarak bir veya birden fazla parça halinde oluşturulabilir. Çekme başına oluşturulan parça sayısını artırmak, termoform ürünlerin parça başına maliyetini düşürmenin en iyi yollarından biridir. Sıcak termoplastik kalıbın üzerine çekildikten sonra, herhangi bir havayı emmek ve kalıbın ayrıntılarını doğru bir şekilde yeniden oluşturmak için bir vakum kullanılabilir. Bu işleme vakum şekillendirme denir. Parça soğuduktan sonra, tabakadaki fazla plastik, bitmiş bir parça bırakarak kesilir. Bu kesimler, parçanın tabanında, duvar boyunca veya delikler ve yuvalar gibi unsurlar oluşturmak için herhangi bir sayıda özel varyasyonda meydana gelebilir. Isıl şekillendirme başlamadan önce, üreticilerin nihai ürünlerini üretmek için kalıplara ihtiyacı vardır. Bu kalıplar 3D basılmış , dökülmüş veya işlenmiş olabilir . Nihai ürün yarı saydam veya şeffaf olacaksa, bitiş parçalar üzerinde toplanacağından, optimum yüzey kalitesi elde etmek için kalıbın zımparalama veya cilalama gibi özel son işlemlere ihtiyacı olabilir. Kullanılan teknoloji ve malzemeye bağlı olarak, bu kalıpların ömürleri yüzlerce formdan sınırsız formlar için kalıcı takımlara kadar değişebilir.

 

Termoform için Parçalar Nasıl Tasarlanır?

Isıyla şekillendirilmiş parçalar tek bir tabakadan oluşturulduğundan ve oluşturulduktan sonra kalıptan çekilmesi gerektiğinden, ısıyla şekillendirilmiş parçalar geliştirilirken dikkate alınması gereken bazı özel tasarım faktörleri vardır. Bunlara çekme oranı, malzeme kalınlığı, draft açıları ve detay dahildir. Termoform için tasarım yaparken, sıcak plastik soğudukça büzülmeye izin vermek de önemlidir. Bu sadece bitmiş parçaların istenilen ölçülerde olmasını sağlamakla kalmayacak, parçaya veya alete zarar vermeden parçanın kalıptan kaldırılmasını da sağlayacaktır.

 

Termoform'da Kullanılan Hammaddeler

HIPS, PETG ve ABS gibi termoform malzemeleri bir dizi mekanik, kimyasal ve estetik özellik sunar. Termoform parçalar sert veya esnek olabilir; şeffaf veya opak; ve gıda için güvenli, ısıya dayanıklı, kimyasallara dayanıklı veya UV ışınlarına dayanıklı. Aşağıda, termoform için en yaygın kullanılan malzemelerimiz bulunmaktadır. Herhangi bir malzeme hakkında daha fazla bilgi almak için, tüm özellikler için birlikte verilen veri sayfasına bakın.

 

  • HIPS (Polistiren)

    En çok kullandığımız malzeme. Düşük sıcaklıklarda kırılgan olabilen ve yüksek sıcaklıklarda gaz çıkışı yapabilen ucuz, fonksiyonel malzeme. Tepsileri, kapakları ve hafif hizmet tipi yapısal parçaları paketlemek için kullanılır. Gıda güvenli versiyonları mevcuttur.

  • PETG (Polietilen Tereftalat) (Polyester)

    İyi su ve oksijen bariyerleri ile orta derecede ucuz malzeme. HIPS'den önemli ölçüde daha düşük sıcaklıklara dayanabilir. Genellikle gıda güvenli uygulamalar, dondurucu ambalajlar ve su şişeleri için kullanılır.

  • ABS (Akrilonitril Bütadien Stiren)

    Diğer malzemelerle karıştırıldığında alev geciktirici veya UV ışınlarına dayanıklı olabilen orta maliyetli, darbeye dayanıklı mühendislik plastiği. Üst düzey paketleme ve orta yükte yapısal bileşenler için kullanılır.

  • Kydex T (ABS/PVC) veya Kydex 100 (Akrilik/PVC)

    Yüksek darbe direncine sahip pahalı alev geciktirici mühendislik plastiği. Yangına dayanıklılık gerektiren orta yük yapıları, kapaklar ve muhafazalar için kullanılır. Kydex 100, radomlar için vazgeçilmez malzememizdir.

  • PC (Polikarbonat)

    Yüksek sertlik, darbe dayanımı ve sıcaklık direncinin yanı sıra UV ve çizilme direnci seçeneklerine sahip orta ila yüksek maliyetli mühendislik plastiği. Genellikle telefonlarda, TV'lerde, ışıklarda veya gözlüklerde ve ayrıca yüksek sıcaklıklı uygulamalarda cam değiştirme için kullanılır. Özellikle ince detaylar için şekillendirmek çoğu termoplastikten daha zordur.

  • PE, HDPE veya LDPE (Polietilen)

    Yüksek kimyasal dirence sahip orta derecede sert, ucuz plastik. Yüksek sıcaklıklarda gaz çıkışı yapmaz. Kimyasal ve termal dayanıklılık, kimyasallara dayanıklı kaplar için çok uygun olmasını sağlar. Takım ömrünü kısaltan ve parçalar arasındaki değişkenliği artıran diğer malzemelerden daha yüksek büzülme oranı.

  • PP (Polipropilen)

    Termal ve mekanik özellikleri iyileştiren PE'ye uygun fiyatlı alternatif. Çoğu plastikten daha yüksek düzeyde kimyasal direnç. Mühendislik plastiği olarak kullanılabilir. Gıda teması da dahil olmak üzere kimyasallara dayanıklı uygulamalar için kullanılır.

  • PVC (Polivinil Klorür)

    Güçlü mekanik özelliklerin yanı sıra yüksek kimyasal ve elektrik direncine sahip sert mühendislik plastiği. Sert veya esnek yapılabilir. Belirli kimyasallara dayanıklı kaplar için kullanılır.

  • Akrilik

    Göreceli olarak yüksek UV direncine sahip ucuz, sert ve kırılgan bir plastik. Diğer plastiklere göre şekillendirilmesi daha zordur. Dar virajlar veya detaylar için tasarlanmamıştır. UV direnci, dış mekan uygulamaları için çok uygun olmasını sağlar.

Splast Blister Ambalaj ve Kalıp Teknolojileri

Her Hakkı Saklıdır. 2024

ARA WhatsApp