Termoform Nedir ?

 

Termoplastikler, termoform için kullanılan malzemelerdir. Bu malzemeler arasında ABS, polistiren, polikarbonat, PETG vb. bulunur. Malzeme seçimi, üretim projesine ve üretilen parçanın gerekli özelliklerine bağlıdır. 

Termoform, tarım ürünleri, farmasötik ürünler, tüketim malları, ev aletleri ve daha fazlası için ambalaj üretiminde kullanılır. Ayrıca uçak bileşenleri, malzeme taşıma ekipmanları, otomobil iç mekanları ve tıbbi ekipman gibi dayanıklı son kullanım parçalarının üretiminde de kullanılır.

Diğer geleneksel üretim süreçleriyle karşılaştırıldığında, termoform, üreticilerin küçükten büyük hacimli ambalajlara uygun bir maliyetle üretmelerini sağlar. Hemen hemen tüm termoplastik türlerini yüksek kaliteli son kullanım ürünlerini hızlı bir şekilde üretmek için kullanma yeteneği, ısıyla biçimlendirmenin bir diğer önemli avantajıdır. 

Isıl şekillendirmenin dezavantajları arasında, ince duvarlı tasarımlar, eşit olmayan kalınlık ve karmaşık geometriye sahip parçaların üretimi için sınırlı çok yönlülük üretme kısıtlaması yer alır. Isıl şekillendirmeden yararlanmakla ilgilenen üreticiler, üretkenliği artırmak ve maliyetleri azaltmak için avantajlarını artırma ve dezavantajlarını sınırlama konusunda fikir edinmek için bu kılavuzu kullanabilir.

 

 

Termoform İşlemleri

Termoform, üreticilerin ısıtılmış plastik levhalar oluşturmak için seçebilecekleri tüm farklı yolları kapsayan her şey dahil bir üretim sürecidir.Vakumla şekillendirme işlemini veya basınçla şekillendirme işlemini seçen bir üretici, ısıyla şekillendirmeden faydalanıyor.

 

Çeşitli prosesler mevcut olmasına rağmen, en popüler termoform teknikleri şunlardır: 

 

Vakumla Şekillendirme : Bu ısıyla biçimlendirme işlemi, tabakayı şekillendirmek için bir vakum kullanır. İlk olarak, esnek olmasını sağlamak için plastik levha ısıtılır. Vakum şekillendirme makinesi daha sonra havayı dışarı çekerek tabakayı bir kalıba karşı zorlar. Vakum işlemi, maliyet etkinliği ve üretim sürecinin hızı ile bilinir. 

 

Basınçlı Şekillendirme : Basınçlı şekillendirme işlemi benzer şekilde plastik tabakanın ısıtılmasını ve tabakayı bir kalıba zorlamak için havayı uzaklaştırmak için bir vakum kullanılmasını içerir. Ama fazladan bir adım var. Bir presleme aleti, şekillendirilmiş plastiğin nihai şeklini daha iyi korumasını sağlamak için hava çıkarıldıktan sonra basınç uygular. Basınçlı şekillendirme, termoform prosesinden daha yüksek seviyede detay gerektiğinde kullanılır.

 

Mekanik Şekillendirme: Bu işlem, önceden ısıtılmış plastik levhayı şekillendirmek için doğrudan bir mekanik kuvvetin kullanılmasını içerir. Bir çekirdek tapa, bükülebilir tabakayı, tapa ile kalıp arasındaki boşluğu doldurmaya zorlar ve bu, yüzey desenlerini plastik tabaka üzerine basar. Hassas ve yüksek düzeyde detay gerektiğinde mekanik termoform kullanılır. 

 

Örtü Şekillendirme: Örtü şekillendirmede , ısıtılmış plastik levha, belirli desenlerle tasarlanmış bir mandrel üzerine örtülür. Mandrelin deseni, bitmiş parçayı oluşturmak için plastik levha üzerine bastırılır. Örtü oluşturma işlemi, sınırlı alet kullanımı gerektiğinden, en uygun maliyetli termoform tekniklerinden biridir. Malzemenin kalınlığı korunabildiğinden, işlem parçalarda zafiyetlere yol açmaz. 

 

Eşleştirilmiş Kalıp Şekillendirme: Bu ısıyla biçimlendirme işlemi, daha yüksek düzeyde doğruluk gerektiren ürünler üretilirken uygulanır. Eşleşen kalıp oluşturma işlemi, ısıtılmış plastik levhayı şekillendirmek için bir erkek ve dişi kalıbın kullanılmasını içerir. Şekillendirme makinesi, kalıpları plastik levha üzerine bir araya getirmek için kuvvet uygular. Levha daha sonra tasarlanan deseni veya şekli iki kalıba alır.

 

İkiz Sac Şekillendirme: Bu işlem, iki katmanın oluşturulmasını ve bunların bir parça oluşturacak şekilde birleştirilmesini içerir. Plastik levhalar aynı anda ısıtılır, şekillendirilir ve bir parça üretmek için birleştirilir. İkiz sac şekillendirme işlemi en iyi, içi boş veya çift cidarlı ürünler üretmek için kullanılır. 

 

Billow Forming: Billow Forming , ısıtılmış plastiği şekillendirmek için kalıplara dayanmayan serbest biçimli bir termoform tekniğidir. Burada, şekillendirme makinesi, son tasarım oluşana kadar plastiği bir balona püskürtmek için hava jetleri kullanır.

 

 

Splast Blister Ambalaj ve Kalıp Teknolojileri

Her Hakkı Saklıdır. 2024

ARA WhatsApp